Zorg Thuis gaat aan de slag met inzet vrijwilligers overdag

Oase Zorg Thuis biedt ondersteuning aan terminale patiënten en doet dat tot nu toe vooral door inzet in de nacht en bij mensen thuis. Zorg Thuis gaat nu ook af en toe overdag vrijwilligers inzetten. Waarom doen ze dat eigenlijk?

De ondersteuning die de vrijwilligers geven bij de stervende thuis is aanvullend op wat de mantelzorger doet. Ook overdag is er vraag naar die ondersteuning. “Waken in de nacht, daar krijgen we niet gemakkelijk nieuwe vrijwilligers voor. Maar wij schatten in dat voor inzet overdag die vrijwilligers gemakkelijker te vinden zijn”, laat algemeen coördinator Ellen Meiners weten.

Ontlasten
Ter ondersteuning van de zieke en als vervanging van de familie – die dan wat nachtrust kan nemen – zijn juist deze vrijwilligers zo belangrijk. Dat is wat vrijwilligers in de nacht doen en wat we kennen als waken in de nacht. Maar wat doen die vrijwilligers overdag? Is dat heel erg anders? Ellen: “De nacht is de nacht. De wereld slaapt en je zit als vrijwilliger aan iemands bed. Overdag heeft ook de terminale patiënt een programma. Verzorging, dokter, bezoek: er gebeurt van alles. En ook voor de mantelzorger moet er een ritme blijven van verzorgen, boodschappen doen, even naar buiten. Wij geloven dat als de mantelzorger goed wordt ondersteund hij of zij later, na het overlijden, het rouwproces beter kan doorlopen. Dat klinkt misschien wat raar, maar hij of zij is dan niet al te zeer over grenzen gegaan. Een rouwproces begint namelijk al bij de aanvang van het ziek zijn. Een balans tussen inspanning en ontspanning blijft nodig en is dus belangrijk om het gehele proces vol te kunnen houden. Daar kan de vrijwilliger bij helpen en in ondersteunen, zonder natuurlijk als oppas te gaan fungeren.”

Brainstormen / onderzoeksfase
Momenteel zit de organisatie van Zorg Thuis nog in de brainstormfase. “We benoemen de mogelijkheid van ondersteuning overdag bij presentaties en nieuwe intakes. Ook bespreken we het intern. Het zit (nog) niet in de ‘waak cultuur’. In den Bosch is het daarentegen andersom, daar wordt minder in de nacht gewaakt. Maar het komt er aan, dus we hebben het er nu geregeld met elkaar over. Al liggen de prioriteiten momenteel bij het coronavirus.”

Meer weten over het worden van dagvrijwilliger of vragen over deze vorm van steun? Neem dan contact met ons op via de contactpagina.