Oase – Zorg Thuis

Dienstverlening in een vertrouwde omgeving

Wanneer het einde van een leven nadert, is het fijn om in een omgeving als thuis te kunnen zijn. Met vertrouwde mensen in de buurt. Echter, soms is zorg door naasten niet mogelijk of is het een te grote opgave voor hen. Zowel de zorgtaak als de emotionele betrokkenheid vraagt veel van hen. De goed opgeleide vrijwilligers kunnen dan een helpende hand bieden. Zij geven aandacht en ondersteuning aan zowel diegene die gaat sterven als hun naasten. Tevens nemen zij de fysieke zorg over van mantelzorgers, gedurende een gedeelte van de dag of de gehele nacht.

Vrijwilligers

De vrijwilligers zijn door cursussen en praktijkervaring voorbereid op hun taak om mantelzorgers te ondersteunen bij de zorg die zij verlenen aan een dierbare die terminaal ziek is.

De vrijwilliger:
• is getraind om zich aan te passen aan de leefomgeving en wensen van de cliënt;
• zit bij de cliënt als de mantelzorger slaapt of bijvoorbeeld een boodschapje doet;
• neemt eenvoudige verzorgingstaken van de mantelzorger over.

Hulpvraag

Hebt u een hulpvraag? De coördinatoren kunnen u informeren over de manier waarop Oase – Zorg Thuis hulp kan bieden. Na het contact wordt een afspraak ingepland waarop de coördinator bij u langs komt om de situatie te bekijken.

Wacht vooral niet te lang met aanvragen van hulp! Hoe eerder u hulp vraagt, des te langer u het zelf volhoudt. Soms kan een gesprek met een coördinator over uw situatie al veel helpen. Aan een bezoek van de coördinator en aan de hulp van vrijwilligers zijn geen kosten verbonden.

Werkgebied

Onder het werkgebied vallen de gemeenten Oss, Bernheze, Ravenstein, Landerd en Maasdonk.

Op zoek naar vrijwilligers

Wanneer u belangstelling heeft om voor dit werkonderdeel als vrijwilliger te solliciteren dan nodigen wij u van harte uit. Na een gedegen opleiding verricht u waakdiensten – één op één – bij een cliënt thuis. Deze waakdiensten verricht u in principe ’s nachts, maar het kan ook zijn dat deze uren overdag worden ingevuld.

Aanmelden

Een tweede thuis

“Voor die cliënten waar thuis geen ruimte is voor een goede stervensbegeleiding, biedt de Oase een fijne plek; een tweede thuis. De zorg voor de patiënt blijft in handen van de eigen huisarts, met ondersteuning van goede verpleegkundigen en betrokken vrijwilligers ter plekke. Personen die hun mannetje staan; warmte en ondersteuning bieden in een vaak moeilijke periode. Het gevoel dat er altijd iemand in de buurt is, geeft rust.”

Miel Keulers, huisarts Groepspraktijk Lievekamp