De eerste maanden in het nieuwe hospice

Waar eens hospice de Oase stond, ligt nu nog een kavel wit zand. In de nieuwe locatie, die we zo’n klein half jaar geleden betrokken, wordt het gazon inmiddels groen en zijn de kinderziekten, die elke nieuwbouw nu eenmaal met zich meebrengt, grotendeels opgelost. Natuurlijk blijven er wensen…

Verbeteringen in het gebouw
We hebben gemerkt dat het overdekt terras méér in de wind staat dan op de oude locatie, dus daar zal een glasscherm moeten worden aangebracht, zodat de wind geen vat krijgt op tafels, stoelen én mensen, die er zitten. Ook de akoestiek in het gebouw is een punt van zorg. We zijn inmiddels voorbereidingen aan het treffen om dit probleem zo veel mogelijk op te lossen.

In het begin moesten we met zijn allen echt wennen aan het nieuwe gebouw. Directeur Jan Verbeek: “Ik zeg wel eens; de kneuterigheid van het oude gebouw bracht ook een bepaalde veiligheid en sfeer teweeg. De vrijwilligers wisten precies waar alles lag en kenden ‘blindelings’ de weg in het gebouw.” Het nieuwe gebouw heeft een wat andere structuur, zo zijn er meer bewonerskamers, die niet meer gegroepeerd rondom een grote hal liggen, maar aan een gang. Daardoor kun je niet alles direct horen en zijn de afstanden naar de kamers groter dan in de oudbouw. Toch krijgen we langzaam maar zeker weer een thuisgevoel en weten we de meeste spullen te vinden.

Huiskamergevoel
Ook de bewoners komen vaker dan in het begin naar de huiskamer en weten steeds beter hun draai te vinden. “Natuurlijk merken we dat het drukker kan zijn als alle kamers bezet zijn. Er is dan meer aanloop en reuring, meer drukte. Maar dit brengt ook weer een plezierige sfeer in huis, de vrijwilligers vullen het met de oude, vertrouwde gastvrijheid”, zegt Jan enthousiast.

Daarnaast is er de afgelopen weken een tiental nieuwe vrijwilligers gestart. Zij hebben bij de opening de open dagen bezocht, raakten daar enthousiast en zijn nu begonnen in het hospice. Het is belangrijk dat ze zich welkom voelen. De ervaren vrijwilligers ondersteunen hen en zodoende kunnen ook zij een goede start maken in het werk in het hospice.

Jan: “Zoals jullie zien, blijven er nog voldoende uitdagingen, die bijdragen aan een verdere optimalisering van het werk in het hospice. Het is fijn, dat iedereen de afgelopen maanden op zijn eigen wijze een steentje heeft bijgedragen om zo een goede start mogelijk te maken. Nogmaals hartelijk dank daarvoor. De dagen worden langer en het weer wordt lenteachtig, dit geeft energie om de verschillende zaken, die nog wachten op een optimale invulling, op een fijne wijze samen verder in te vullen. Ik wens iedereen energie en plezier bij het werk in onze hospice.”