Corona maatregelen

Vanzelfsprekend houden wij ons aan de richtlijnen van het RIVM om besmetting met het coronavirus te voorkomen. Daarnaast is als aanvulling de bezoekersregeling bij het hospice aangepast:

  • Niet meer dan 2 bezoekers tegelijk bij een bewoner;
  • Bezoek wordt ontvangen in de kamer van de bewoner;
  • Bij binnenkomst en vertrek op de kamer: handen wassen;
  • Bezoekers komen niet meer in de woonkamer of keuken. Koffie, thee of andere voorzieningen worden door de vrijwilliger op de kamer gebracht;
  • De vrijwilligers dragen standaard een mondkapje en er zijn beschermende schorten.

Volgens de richtlijnen
Vrijwilligers zonder gezondheidsklachten kunnen volgens de richtlijnen van het RIVM zowel in het hospice als bij Zorg Thuis worden ingezet. “Vrijwilligers hebben geen zorgplicht en ik heb er alle begrip voor als mensen zich voorlopig even willen terugtrekken. Dat is nu in een paar gevallen gebeurd omdat men ongerust was. Bedenk wel dat de gemiddelde leeftijd van onze vrijwilligers hoog is”, laat directeur Jan Verbeek weten.

Coördinator Merian van Meurs vult aan: “We lopen in het hospice eigenlijk nergens tegenaan. De bereidheid onder de vrijwilligers is zo groot, dat binnen vijf of tien minuten diensten al opgevuld worden. Mensen werken extra en we krijgen zelfs van buitenaf hulp aangeboden, door familie en vrienden van vrijwilligers die hand- en spandiensten willen verlenen.”

Vrijwilliger Marianne: “Ik werk als ZZP-er dus mijn opdrachten zijn helemaal weggevallen. Ik ben blij dat ik hier bij Oase een hele zinvolle daginvulling heb.”

Positief ingesteld
“De sfeer in het hospice en bij Zorg Thuis is goed, er is geen sprake van paniek. Bij Zorg Thuis kunnen we de aanvragen net aan. In een enkel geval werd het verzoek voor terminale thuiszorg door cliënt en familie ingetrokken. Dit hebben we met de betrokkenen goed doorgesproken”, zegt Jan. Ook de vrijwilligers zijn positief ingesteld.

“Ik ben niet bang, voel me kiplekker en heb nergens last van. De zorg hier moet door. Als we het met elkaar kunnen doen, dan doen we dat”, laat vrijwilliger Saskia weten. Ook Ria die als vrijwilliger werkzaam is geeft aan: “Ik vind het helemaal niet eng. ik neem de voorzorgsmaatregelen die nodig zijn en ik ben blij dat ik iets voor een ander kan doen.”

Nieuwe aanmeldingen
Nieuwe aanmeldingen van bewoners worden per situatie bekeken. Jan: “We overleggen dan met de behandelende arts of opname in het hospice wenselijk en verstandig is. Dat doe je met de kennis en wijsheid van nu. Want natuurlijk volgen we de ontwikkelingen op de voet en worden we door onze branchevereniging VPTZ steeds snel en volledig op de hoogte gehouden.”

Blijf op de hoogte van alle ontwikkelingen binnen Oase Hospice en Zorg Thuis via deze website of volg de Facebook– of Twitterpagina.